"Під захистом Трудового кодексу": для домашніх працівників затвердять правила та обов'язки

Верховна Рада 10 квітня прийняла за основу законопроект № 5695, який регулює працю домашніх працівників Про це повідомляє парламентський комітет з питань соціальної політики і захисту прав ветеранів

Документ дає визначення поняттю "домашня праця", закріплює правовий статус домашніх працівників та особливості його регулювання, а також визначає обов'язкові умови трудового договору з такими працівниками.

За оцінками Державної служби статистики, до 2022 року в Україні близько 162 тис. осіб надавали побутові та персональні послуги у сім'ях.

Як пояснили у комітеті, законопроект закріплює основоположні стандарти та гарантії для домашніх працівників, передбачає їх захист від дискримінації, різних форм насильства і втручання в особисте життя.

Також передбачаються гарантії домашньому працівнику про необхідність забезпечення поваги до його честі, гідності та недоторканності особистого життя, а роботодавцю – права на конфіденційність. Зокрема, працівникам забороняється розголошувати інформацію, яка стала відомою їм під час роботи.

Окрім того, документ передбачає додаткові права, гарантії та умови праці домашніх працівників, містить положення про робочий час, час відпочинку та особливості припинення трудового договору. При цьому домашньому працівнику надається право добровільно сплачувати єдиний соціальний внесок, який гарантує йому отримання допомоги з тимчасової непрацездатності (лікарняні).

"Людина буде під захистом Трудового кодексу... Розглянемо всі пропозиції до законопроекту на засіданні комітету", – зазначила голова комітету Галина Третьякова.


Джерело: ubr.ua