Нові правила військового обліку стосуються і ресторанного бізнесу: що змінилося

Змінений порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, який набрав чинності 5 січня поточного року, стосується також і ресторанного бізнесу.

Компанія з автоматизації закладів Poster POS та Національна ресторанна асоціація проаналізували основні зміни, які стосуються рестораторів.

Так, заклади громадського харчування зобов'язані запровадити персональний військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Це правило не стосується лише ФОП, навіть якщо вони мають найманих працівників.

Зокрема, при прийнятті людини на роботу роботодавець має перевірити наявність одного із військово-облікових документів:

  • свідоцтво про приписку до призовної дільниці – для призовників;
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного – для військовозобов'язаних;
  • військовий квиток – для резервістів.

Також роботодавець зобов'язаний при прийомі на роботу донести правила військового обліку під особистий підпис. Після оформлення чи звільнення потрібно протягом семи днів направити повідомлення про зміну облікових даних до територіальних центрів комплектування (ТЦК) та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки.

До того ж роботодавець має сповістити та забезпечити своєчасне прибуття людини у зазначені структури.

Після надання працівником документів протягом 5 днів до персонального військового обліку потрібно внести зміни стосовно прізвища, імені та по батькові (за наявності), реквізитів паспорта, адреси прописки та фактичного місця проживання, сімейного стану, освіти, місця роботи та посади. Повідомлення про зміни також необхідно надіслати до 5 числа кожного місяця в ТЦК.

А у разі прийняття або звільнення з роботи призовників, військовозобов'язаних або резервістів роботодавець має протягом 5 днів внести інформацію про них до списків персонального військового та оперативного обліку.

Аналогічні обов'язки діяли до затвердження нового порядку. Також ще до березня 2021-го існувала адміністративна відповідальність за прийняття на роботу військовозобов'язаних, які не перебувають на військовому обліку, та незабезпечення повідомлення зазначених осіб про їхній виклик у військкомати.

Однак у новому документі їх виключено. Отже, відсутня відповідальність за порушення правил військового обліку.

Нагадаємо, юристи Eterna Law також розповідали про зазначені правила військового обліку, проте вони зазначали, що порушення правил тягне за собою адміністративну відповідальність для відповідальної особи підприємства (3400-5100 грн штрафу) та для працівника (1700-3400 грн).


Джерело: ubr.ua