Гра з нульовою сумою: як вплине зростання мінімалки на бізнес

Обіцяне у держбюджеті на наступний рік підвищення мінімального розміру оплати праці призведе до зростання податкових зборів. На ПДФО, який утримується із зарплат найманих працівників, у 2024 році припаде 60,9% доходів загального фонду місцевих бюджетів, що становитиме 443,7 млрд грн, як прогнозує Мінфін.

"Як спосіб зібрати гроші до бюджету це працює, але загалом є грою з "нульовою сумою" – скільки бізнес втратив коштів від податків, стільки отримає держава. Це приносить більше шкоди, ніж користі: дрібний бізнес грає в Україні вельми значну суспільно-економічну роль, а його зростанням мінімальної зарплати заганяють у тінь", – стверджує старший економіст "CASE Україна" Володимир Дубровський.

Експерт додає, що на великий бізнес зростання МРОТ впливає не так сильно - зазвичай витрати таких компаній на робочу силу становлять всього кілька відсотків від обороту. Тому в них зарплата, по-перше, часто вища за мінімальну, а, по-друге, виплачується в повному обсязі офіційно. "Це не стосується підприємств, де зайнято багато людей. Там працівники часто отримують [основну] частину зарплати у конверті. Тому через зростання мінімальної зарплати їм справді доведеться платити більше податків", – зазначив економіст.

Дубровський додав, що до початку великої війни в Україні зарплату в конвертах отримували від півтора до двох мільйонів людей.


Джерело: ubr.ua