Попит на роботу в Польщі виріс на третину: чому варто чекати зростання потоку робочої сили з України

У січні 2022 року попит на роботу в Польщі серед українців зріс більш ніж на 37% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це пов'язано зі спрощенням процедури легалізації та працевлаштування, повідомили у компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Так, збільшення терміну видачі дозволів на роботу до 2 років із 29 січня у сусідній країні може призвести до зростання потоку робочої сили з України. Крім того, заробітчани залишатимуться у Польщі на тривалий період.

До цього документи видавали лише на півроку, а наступний дозвіл можна було отримати через 6 місяців, або потрібно було оформляти річний дозвіл, очікування якого займало до п'яти місяців.

"З початку пандемії ми бачимо, що зростає кількість українців, які хочуть працювати в Польщі більше, ніж три місяці. І це пов'язано не лише з обмеженнями та складнощами з перетином кордону. Все більше громадян України розглядають Польщу не лише як джерело заробітків, а й як країну для проживання", – розповів гендиректор Gremi Personal Томаш Богдевич.

За його словами, збільшення терміну дії дозволу дає більше можливостей, у тому числі стабільну та високооплачувану роботу, кар'єрне зростання тощо.

"Таке нововведення у Польщі може вплинути на характер міграції з України – переходу від маятникової до довгострокової", – наголосив гендиректор.

За даними Нацбанку Польщі, у 2015 році 80% українців планували перебувати у Польщі терміном до одного року. У 2020 році понад половину громадян хотіли залишитися на строк понад три роки. Така сама тенденція збереглася й у 2021 році.

Нагадаємо, 2021 року трудові мігранти, які перебувають на заробітках у Європі, зробили на 32% більше грошових переказів в Україну, ніж за попередній.


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/work-in-figures/spros-na-rabotu-v-polshe-vyros-na-tret-pochemu-stoit-zhdat-rosta-potoka-rabochej-sily-iz-ukrainy-4011639