Штрафи за незастосування РРО хочуть зменшити у 10 разів

У Верховній Раді 24 січня зареєстрували законопроект №6540 про зміни до закону про реєстратори розрахункових операцій у сферах торгівлі та громадського харчування. Документ пропонує тимчасово, до 1 січня 2023 року, зменшити штрафи для бізнесу за невикористання РРО у 10 разів.

Таким чином, законопроект продовжує перехідний період для ФОП щодо застосування штрафів ще на рік, до 2023-го. На 2022 рік пропонується встановити санкції, що діяли до цього:

  • за перше порушення, пов'язане з невикористанням РРО/ПРРО – 10% вартості проданих товарів (робіт, послуг);
  • за кожне наступне порушення – 50% вартості.

Автор проекту Максим Заремський упевнений, що зниження штрафів зніме соціальну напругу навколо фіскалізації та допоможе підприємцям адаптуватися до нових вимог.

Раніше аналогічне рішення про покарання за невикористання РРО анонсував голова податкового комітету парламенту Данило Гетьманцев. Він також передбачав повну відміну штрафів для "фопів", які оформлять РРО/ПРРО до лютого 2022 року.

Починаючи з січня, ФОП почали масово реєструвати апарати для видачі чеків. Програмні РРО в Україні надають податкову та 13 приватних компаній. Користувачі платного Checkbox на початку січня зіткнулися з проблемами, але їх вже усунули.


Джерело: https://ubr.ua/finances/taxes/shtrafy-za-neprimenenie-rro-khotjat-umenshit-v-10-raz-4011850