Майже весь бізнес платить зарплату в конвертах

Понад 95% представників бізнесу повністю або частково платять зарплату у конвертах. В результаті втрати держбюджету можуть становити до 100 млрд грн, заявив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев в інтерв'ю "Українським новинам".

"Це масове явище, але складно говорити про якусь точну цифру. Як ви пропонуєте її отримати? Опитування провести? Ви отримуєте зарплату в конвертах? Я впевнений, що так. Усі ЗМІ платять зарплату в конвертах. За моїми оцінками, більше 95% бізнесу платять зарплату в конвертах повністю або частково", – наголосив депутат.

Також він додав, що негативно ставиться до механізму, коли працівників оформлюють як фізособи-підприємці. Така схема допомагає ухилятися від сплати податків у межах чинного законодавства.

Влада планує найближчим часом протидіяти цьому процесу. Проблему можна вирішити у рамках реформи оподаткування доходів.

"Разом зі скороченням податкового навантаження на доходи, ми маємо скоротити можливість для ФОП роботи з юридичними особами за послугами. Немає сенсу знижувати ставки податків, якщо ми залишимо можливість платити зарплату через ФОП, адже навіть знижені ставки будуть однаково більшими, ніж 5%" , – наголосив парламентарій.

Раніше в Інституті соціально-економічної трансформації та Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна підрахували, що за рік українці одержують від 220 до 300 млрд грн неофіційної зарплати.


Джерело: https://ubr.ua/finances/taxes/pochti-ves-biznes-platit-zarplatu-v-konvertakh-hetmantsev-4011372