"Ковидна" тисяча забезпечить книжковому ринку України 30% зростання, – економісти

Проект "е-підтримка", в рамках якого українці отримують по 1000 грн за вакцинацію, може принести українському книжковому ринку близько 750 млн грн. Книжки залишаються лідерами рейтингу покупок українців у рамках держпрограми. Про це повідомляє Центр економічної стратегії.

За даними аналітиків, річний обсяг продажу книг в Україні становить 2,6 млрд грн. Таким чином, "е-підтримка" може додати ринку майже 30%. Це суттєво для галузі, враховуючи зниження продажів у 2020 році, низький попит та масовість контрафактних видань.

Станом на 10 січня українці витратили 361 млн. грн. (36%) з отриманих від держави грошей на книги. Ще 300 млн. грн. (30%) припадає на кінотеатри, 138 млн. грн. (13,8%) – на розважальні заходи. Інші гроші пішли на залізничні та авіаквитки, а також на спорт.

Усього вже витрачено понад 1 млрд грн. При цьому загальний обсяг держпрограми становить 11 млрд. грн.

За оцінками Нацбанку, внесок "е-підтримки" в економіку країни може становити 0,1-0,15% додаткового річного зростання ВВП.

Нагадаємо, що заявки на отримання "ковидної" тисячі оформили понад 7,2 млн. українців. За чотири тижні дії держпрограми громадяни отримали близько 7 млрд. грн.


Джерело: https://ubr.ua/finances/finance-ukraine/kovidnaja-tysjacha-obespechit-knizhnomu-rynku-ukrainy-30-rosta-ekonomisty-4011491