"Фопи" працюватимуть "крім каси": експерт назвав ризики зниження штрафів за РРО

Верховна Рада зробила адекватний крок назустріч бізнесу – вирішила зменшити штрафи для тих, хто встановить РРО до березня. Це стимулює ФОП оформляти касові апарати, але може збільшити обсяги тіньової торгівлі.

Зниження штрафів у 10 разів для фізосіб-підприємців, які встановлять РРО до 1 березня 2022 року, – це адекватний та оригінальний підхід. Проте такий крок має деякі ризики. Окремі підприємці працюватимуть "мимо каси". Про це повідомив старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

Він вважає, що відповідний законопроект про знижки на штрафи підштовхне ФОП, які й досі ігнорували фіскалізацію, до встановлення касових апаратів.

"Влада намагається зреагувати на повільніші, ніж очікувалося, темпи переходу на РРО/ПРРО… Це досить оригінальний підхід, водночас адекватний крок", - сказав Гайдай.

За його словами, таке зменшення розміру штрафних санкцій є безпрецедентним.

"Єдиний ризик полягає в тому, що окремі підприємці будуть працювати "мимо каси". Тому що знатимуть, що у разі фіксації порушення та застосування штрафу, цей штраф буде суттєво менший за вартість проданих "мимо каси" товарів", - вважає Гайдай.

Він зазначив, що ця ініціатива парламенту є реакцією на протести "фопів".

Нагадаємо, що парламентарі вирішили зустрітися з представниками протестувальників ФОП, щоб знайти компромісне рішення щодо фіскалізації. Але скасовувати РРО не будуть.


Джерело: https://ubr.ua/finances/taxes/fopy-budut-rabotat-mimo-kassy-ekspert-nazval-riski-snizhenija-shtrafov-za-rro-4011956