Бізнес готується до НП: просить влада забезпечити роботу критичної для нього інфраструктури

Майже половина опитаних компаній планують залишатися в країні та продовжувати працювати у разі ескалації воєнних дій. Тільки кожен десятий може виїхати у разі розвитку найгіршого сценарію

Навіть якщо відбудеться військове вторгнення, український бізнес планує продовжити роботу у країні. Про це свідчать результати опитування, проведеного Європейською бізнес-асоціацією (EBA) серед 136 компаній.

Майже половина з них планують залишитись в Україні та продовжити працювати навіть у разі повномасштабного наступу ворога. 17% компаній розглядають можливість переїзду до західних регіонів. При цьому кожен десятий респондент, можливо, залишить країну у разі найгіршого сценарію, а ще 7% побоюються, що зовнішня агресія може призвести до закриття їхнього бізнесу.

Чверть опитаних компаній розцінюють події на східних кордонах як результат психологічної атаки через дезінформацію, тоді як 67% вважають, що Україна та міжнародне співтовариство мають бути напоготові.

На даний момент 40% компаній розповіли, що вже мають план дій на випадок надзвичайної ситуації, 40% замислюються над цим, і 15% ще не розробили його. До того ж компаніям складно підготуватися до різних потенційних сценаріїв розвитку подій, враховуючи їхню велику кількість.

58% компаній планують зберегти свою команду, при цьому для 14% таке питання навіть не стоїть - вони продовжують наймання співробітників. Ще 14% кажуть, що їм доведеться звільнити певну кількість людей або відправити їх у неоплачувану відпустку, і лише 4% можуть знизити заробітну плату.

Бізнес закликає владу звернути увагу на фактори, що є першорядними для їхнього бізнесу за надзвичайної ситуації. Для переважної більшості – це стабільна робота телекомунікаційної, банківської та наземної інфраструктури.

Більше половини опитаних вважають за необхідне повне інформування про події та безперервну комунікацію, а також очікують стабільної та злагодженої роботи держорганів та служб.


Джерело: https://ubr.ua/business-practice/own-business/dazhe-v-sluchae-voennoho-вtorzhenija-biznes-prodolzhit-rabotu-v-ukraine-4012004