Біженців змусять платити податки із зарплат та інших доходів: що чекає на українців за кордоном з жовтня

Українські біженці вже у вересні-жовтні стануть податковими резидентами країн фактичного перебування. Таким чином вони змушені будуть сплачувати податки двом державам – Україні і тій, у якій перебувають. Йдеться не лише про збори із зарплат, а й з інших доходів – наприклад, із надходжень від здачі нерухомості в оренду. Про це повідомив економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

"Подвійне оподаткування їхніх українських зарплат буде без варіантів. З перспективами відшкодування частини цієї суми в Україні через рік, спираючись на конвенцію про уникнення подвійного оподаткування та сподіваючись на доброту ДПС", – повідомив Гайдай.

При цьому він наголосив, що якщо біженець здає квартиру в Україні, то цей дохід також оподатковується. Потрібно буде сплатити за весь 2022 рік, або доведеться приховувати цей дохід. Однак у останньому випадку слід враховувати автоматичний обмін податковою інформацією між державами та розуміти ризики.

Водночас Литва стала наразі єдиною країною, яка звільнила українців від податкового резидентства на своїй території через 183 дні.

Нагадаємо, у серпні голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявив , що Україна напрацьовує механізм вирішення проблеми подвійного податкового резидентства, який буде винесено на обговорення з Єврокомісією за кілька тижнів.


Джерело: ubr.ua