Зарплати зросли, але не у всіх: хто в Україні став багатшим

В Україні за 2020 рік середня зарплата виросла майже на 1000 грн. Проте Держстат не тільки не враховує тіньові заробітки, а й "не бачить" самозайнятих підприємців і структури, в яких працює менше 10 працівників. Згідно з висновками економістів, зарплати точно збільшилися:

  • в держсекторі (через те, що зросла мінімальна зарплата);
  • у фахівців гостродефіцитних професій (інженери, робітники-верстатники, будівельники-універсали, водії фур тощо);
  • у медиків за рахунок надбавок за боротьбу з коронавірусів.

Про це розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

"А от у секторі громадського харчування та готельного бізнесу заробітки через карантин і локдаун впали нижче рівня 2019 року приблизно на 10%", – зазначив експерт.

А член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин звернув увагу на зростання в 2020 році безробіття і боргів по зарплатах. Тобто, людині могли нарахувати зарплату, але не видати її і при цьому звільнити з роботи.

Тому говорити про повсюдне підвищення рівня життя українців не доводиться, незважаючи на статистичне зростання середніх зарплат по країні, вважає економіст.

Нагадаємо, Кабмін обіцяє, що в 2021 році зарплати українців виростуть на 21%, а прем'єр Денис Шмигаль – що в 2030 році заробітки будуть такими, як у Польщі та Словаччині.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/zarplaty-vyrosli-no-ne-u-vseh-kto-v-ukraine-stal-bogache-1508023.html