В Україні почалася індексація пенсій: скільки додадуть

З 1 березня в Україні розпочалася індексація пенсій для більшості пенсіонерів. Надбавка в середньому складе 308 грн, а мінімальна сума підвищення пенсій – 100 грн.

Якщо ж в результаті індексації підвищення виявиться меншим за 100 грн, решту суми нарахують у вигляді доплати до пенсії.

Індексація пенсій відбувається в автоматичному режимі – нікуди звертатися з заявами пенсіонерам не потрібно.

За розрахунками уряду, в 2021-му в результаті індексації пенсії зростуть приблизно у 8 млн українців. Крім того, з 1 березня до 2200 грн збільшується мінімальна пенсія для тих, у кого страховий стаж становить 30 років (жінки) і 35 років (чоловіки).

Нагадаємо, коефіцієнт індексації становить 11%, що, за розрахунками уряду, відповідає 50% показника інфляції і 50% зростання середньої зарплати за минулий рік.

Ціни зросли на 5%, зарплата – на 17%, відповідно до формули індексації, (5 + 17) : 2=11%. Таким же коефіцієнт індексації був і в 2020 році – 11%.

Крім того, Кабмін подав до Верховної Ради законопроєкт, який вводить автоматичну індексацію пенсій з 1 березня, а також трохи змінює її правила. Законопроэкт, зокрема, передбачає індексацію з 1 березня всім без винятку категоріям пенсіонерів, включаючи вчених, військовослужбовців, прокурорів тощо.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/v-ukraine-nachalas-indeksaciya-pensiy-skolko-dobavyat-1509843.html