Українці дістають свої заощадження: за три місяці витрати населення перевищили трильйон гривень

У першому кварталі 2021 року реальні наявні доходи українців виросли на 1%. Зростання значно скоротився в порівнянні з четвертим кварталом минулого року, коли було + 5,8%, а роком раніше прибуток населення збільшилася на 6,7%.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Загальна сума доходів населення за три місяці досягла 983,6 млрд грн. 48,4% в їх структурі займає заробітна плата, 34,6% - соціальні виплати, 15,4% - інші прибутки і 1,6% - прибуток від власності. Наявні надходження в розрахунку на одну особу становили трохи більше 18 тис. Грн.

Примітно, що витрати українців на 83,4 млрд грн перевищують грошові доходи, тобто рівно на стільки зменшилися заощадження громадян. Їх витрати в січні-березні досягли 1,067 трлн грн.

Структура витрат на 96,5% складається з придбання товарів і послуг, на майже 11% - з податків і 1,1% - сплаченого доходу від власності. У той же час заощадження українців займають 8,5% від суми витрат.

Раніше Держстат повідомляв, що за рік (травень до травня) середня заробітна плата на українських підприємствах збільшилася майже на 3000 грн. Тоді як за місяць вона скоротилася на 44 грн.


Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/ukraintsy-dostajut-svoi-sberezhenija-za-tri-mesjatsa-traty-naselenija-prevysili-trillion-hriven-4004625