Українців без Covid-вакцин почнуть усувати від роботи з 8 листопада

Сьогодні, 8 листопада, деяких українців без Covid-щеплень почнуть усувати від роботи. Це стосується тих професій, які затверджено МОЗ для обов'язкової вакцинації в Україні.

Як повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в ефірі "1+1", керівництво підприємства чи установи має видати відповідний наказ. Невакциновані співробітники залишаться без зарплат та лікарняних виплат.

"Згідно з чинним законодавством, вони (невакциновані працівники освіти, – ред.) будуть відсторонені. Для цього директор навчального закладу видає внутрішній наказ, згідно з яким усуваються на період карантину люди, які не мають хоча б одного щеплення проти коронавірусної хвороби. Це все в рамках чинного законодавства", – сказав він.

У той же час, профспілка співробітників освіти і науки просить уряд відстрочити це рішення на місяць – до 8 грудня. В організації вважають, що усунення від роботи з 8 листопада може спричинити дефіцит працівників. Це призведе "до порушення освітнього процесу, неможливості обслуговування котелень, харчоблоків, охорони будівель, неможливості заміни відсутніх педагогів тощо".

Зазначимо, що наказами МОЗ затверджено перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим щепленням. Це:

  • працівники закладів освіти, у тому числі шкіл, дитячих садків, вишів, закладів спеціальної освіти незалежно від типу та форми власності;
  • співробітники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • співробітники місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів.

Обмеження не стосуються людей, які мають абсолютні протипоказання до проведення Covid-щеплень.

Раніше Мінекономіки оприлюднило роз'яснення щодо усунення працівників без щеплень. Згідно з документом, роботодавець має всіляко сприяти проведенню вакцинації.


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/ukraintsev-bez-covid-vaktsin-nachnut-otstranjat-ot-raboty-s-8-nojabrja-4009131