Українцям не вистачає зарплати - витрачають заощадження. Данилишин назвав причину

Зростання споживчих цін в липні продовжилось з темпом + 0,1% до червня. Українцям доводиться більше витрачати і міняти валютні заощадження, повідомив голова ради Національного банку Богдан Данилишин в Facebook.

Істотно зросли житлово-комунальні послуги: газопостачання - в 2,6 рази, електропостачання - на 37%. Вартість цукру зросла за рік - на 84%, соняшникової олії - на 79%, тютюнових виробів - на 19%. Але одяг і взуття за рік подешевшали на 4%, аудіо- та відеотехніка подорожчала на 1%, безалкогольні напої - на 3%.

Споживчі витрати зростають - на подорожчання продуктів і товарів впливають світові ціни.

Населення активно використовує накопичені заощадження на свої потреби, так як зростання реальної заробітної плати не покриває ці потреби.

Тільки в I кварталі 2021 року скорочення макроекономічних заощаджень населення склало понад 60 млрд грн. Про витрачання заощаджень на цілі споживання також свідчить постійно позитивне сальдо продажу іноземної валюти населенням, з початку року - $ 1,5 млрд.

Данилишин зазначив також, що фактичний реальний ВВП становить близько 97% від свого потенційного рівня.

У той же час сукупний внутрішній попит - ключовий фактор монетарної інфляції, і він пригнічений. Інший компонент внутрішнього попиту - інвестиції, які скорочуються вже декілька років поспіль. В 2021-му їх динаміка триває з темпом падіння близько -10% до попереднього року.

"У нинішніх умовах пріоритети грошово-кредитної політики повинні зосереджуватися в сприянні ефективному функціонуванню інституту фінансового посередництва, усунення нестабільності на фінансових ринках і збереженні прийнятного рівня їх ліквідності", - зазначив він.

Глава ради НБУ резюмував, що жорсткі параметри грошово-кредитної або макропруденційних політики будуть неефективними в умовах стагнації внутрішнього попиту і домінування немонетарних чинників інфляції.


Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/ukraintsam-ne-khvataet-zp-tratjat-sberezhenija-danilishin-nazval-prichinu-4005913