Субсидії зростають: скільки отримують українці та як оформити допомогу

Субсидії залишаються головним механізмом допомоги населенню з оплатою комуналки. Їх отримує 3,1 млн сімей, а середній розмір допомоги підвищився до 1633 грн в грудні 2020 порівняно з 1601 грн в листопаді. Ще майже 1,8 млн сімей користується пільгами при оплаті житлово-комунальних послуг, тобто платять на 25-100% менше залежно від категорії пільговика.

Такі дані оприлюднило Міністерство соціальної політики України. Відомство нагадало, що українці, які ще не користувалися субсидіями, але тепер потребують їх через зростання тарифів на газ, можуть звернутися за оформленням допомоги:

  • особисто до посадової особи територіальної громади, ЦНАП або також органу соціального захисту населення в містах обласного значення;
  • дистанційно через вебсайт Мінсоцполітики;
  • заповнивши заяву і декларацію і відправивши їх поштою до органу соціального захисту.

Розмір обов'язкового платежу за комуналку визначається індивідуально для кожної сім'ї. Це робиться за єдиною формулою і залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну людину. З документів подавати потрібно лиш заяву та декларацію про доходи.

Призначення субсидії має завершитися за 10 днів у загальних випадках і за 30 днів – у виняткових (якщо потрібне окреме рішення комісії після перевірки матеріального стану сім'ї).

Важливо, що під час карантину розмір субсидії розраховується на підставі збільшених на 50% соціальних норм споживання послуг.

Нагадаємо, в держбюджеті на 2021 рік на субсидії закладено 36,6 млрд грн.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/gkh/subsidii-rastut-skolko-poluchayut-ukraincy-i-kak-oformit-pomoshch-1500274.html