Чи станемо багатшими? Якими будуть зарплати українців до літа-2021

Середня зарплата в Україні до кінця червня залишаться на поточному рівні – близько 12,5 тис. гривень. А якщо зростання й буде, то незначним – до 13-13,5 тис. гривень. Про це свідчать прогнози економістів на другий квартал.

Голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський впевнений, що зростання не буде, незважаючи на "карантинні" соцвиплати. Стримуючими факторами, за його словами, лишаються:

  • високий рівень безробіття;
  • борги за зарплатою, що зростають;
  • карантинні обмеження та локальні локдауни.

Керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, допускає підвищення, але незначне:

"Через епідеміологічну ситуацію, слабку ділову активність та операційні витрати, що зросли, власники бізнесу не будуть поспішати підвищувати зарплати своїм працівникам, але невелике збільшення очікується".

А член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин додав, що в квітні-червні не буде також зростання соцстандартів, які традиційно прискорюють ріст заробітків.

Нагадаємо, за останніми даними Держстату, середня зарплата в лютому зросла до 12 549 грн.

Водночас уряд поставив завдання за 10 років довести середні зарплати в Україні до рівня сусідніх європейських країн. Але зараз зарплати в Україні втричі нижчі, ніж у Польщі та Словаччині.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/stanem-li-bogache-kakimi-budut-zarplaty-ukraincev-k-letu-2021-1515660.html