Шкільним лікарям хочуть на 50% підвищити оклади

Медпрацівникам у навчальних закладах, які під час карантину отримують надбавки, хочуть підвищити посадові оклади на 50%.

З такою пропозицією виступило Міністерство освіти і науки. Відповідний проєкт постанови Кабміну завершує стадію обговорення з громадськістю.

Гроші на таке підвищення доведеться шукати в державному і місцевих бюджетах. Знадобиться понад 650 млн гривень (5,7 млн з держбюджету, 648,9 млн гривень – з місцевих).

Зараз посадовий оклад лікаря в навчальному закладі, залежно від тарифного розряду, становить від 4859 до 6061 гривень.

"Такий низький рівень оплати праці медпрацівників в навчальних закладах призводить до масового звільнення і, як наслідок, навчальні заклади втрачають можливість забезпечувати дотримання державних гарантій учнів з медичного обслуговування, особливо в такий складний період, як поширення коронавирусної інфекції", – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов упевнений, що в Україні необхідно встановити мінімальну зарплату для медиків, що буде прив'язана до прожиткового мінімуму. Міністр сподівається, що нардепи підтримають такий законопроєкт.

А в бюджеті на 2021 рік передбачено підвищення зарплат медикам на 30%. Загальні держвидатки на медицину в 2021 році сановитимуть 4,3% ВВП з поступовим підвищенням до 5% до 2023 року.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/shkolnym-vracham-hotyat-na-50-povysit-oklady-1509158.html