Перевірки бізнесу повернули: до кого нагрянуть навіть під час карантину

В Україні почасти дозволили перевірки бізнесу, на які було накладено мораторій на час карантину. Водночас заборона на проведення документальних перевірок фізосіб-підприємців залишилася.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

  • За рішенням Кабміну будуть проводити такі перевірки:
  • тимчасово зупинені та незавершені, що були розпочаті на дату введення мораторію (18 березня 2020 року);
  • на підприємствах реального сектору економіки, які проводять ризикові операції;
  • за підсумками операцій, що потрапили в роботу Тимчасової слідчої комісії Ради з питань розслідування оприлюднених в ЗМІ фактів можливих корупційних дій;
  • щодо дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями і/або валютної виручки за експортними операціями;
  • позапланові – за результатами розгляду скарг на контрольні органи щодо неправомірного нарахування податків.

Чому повернули перевірки?

У Мінфіні впевнені, що ситуація змінилася порівняно з початком карантину, коли бізнес був фактично зупинений.

"З кожним днем відсутність контролю за сплатою податків з боку держави стає все більш деструктивною не тільки для бюджету, але і для бізнесу, який працює чесно", – сказала заступниця міністра фінансів Світлана Воробей.

За її словами, несплата податків зменшує шанси на отримання допомоги пенсіонерами, людьми з інвалідністю та тими, хто тимчасово залишився без роботи.

Нагадаємо, ще восени 2020 року СБУ просила Раду взагалі скасувати мораторій на податкові перевірки бізнесу. Прохання було пов'язане з тим, що СБУ не могла завершити ряд розслідувань про ухилення від податків в особливо великих розмірах.

Крім того, з вересня-2020 в Україні посилився контроль за оформленням трудових відносин. Передовсім перевіряють тих підприємців, у яких є "високі ризики використання найманої праці без укладення трудових договорів".


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/business/proverki-biznesa-vernuli-k-komu-nagryanut-dazhe-vo-vremya-karantina-1505022.html