Уряд підтримав впровадження електронних перевірок для бізнесу: що може змінитися

Сьогодні, 28 жовтня, Кабмін схвалив розроблені Мінфіном зміни до Податкового кодексу та закону про бухгалтерський облік та фінансову звітність щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит), повідомила прес-служба Мінфіну.

Зокрема, платників податків зобов'язали подавати до органів Держподаткової служби експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані про наявність та стан активів, власний капітал та зобов'язання, а також про зміни у фінансово-господарському стані платника податків за звітний (податковий) рік.

Таку інформацію необхідно надавати у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T) протягом 60 календарних днів, наступного за останнім календарним днем звітного року.

До великих платників податків таке зобов'язання планується застосовувати з 1 січня 2025 року, а платникам ПДВ – з 1 січня 2027 року. Також Кабмін встановив відповідальність за неподання чи помилки у такій звітності.

Щодо змін закону про бухгалтерський облік та фінансову звітність, вони стосуються забезпечення ведення підприємствами бухгалтерського обліку в електронному вигляді.

У Кабміні очікують, що впровадження е-аудиту сприятиме вирішенню таких завдань:

  • удосконалить ризик-орієнтовані підходи на всіх етапах перевірки;
  • підвищить швидкість, точність та ефективність результатів перевірок;
  • створить можливість платникам податків проводити самоперевірку поданої податкової звітності;
  • зменшить кількість податкових запитів;
  • скоротить кількість податкових правопорушень та судових спорів;
  • знизить особисті контакти між платниками податків та контролюючим органом для зниження впливу "людського фактора".

Варто зазначити, що наразі зазначені законодавчі зміни має підтримати ще й Верховна Рада.

Раніше Кабмін продовжив обмеження на перевірку бізнесу. Заборона діятиме до кінця поточного року у зв'язку із рішенням уряду про продовження адаптивного карантину.


Джерело: https://ubr.ua/finances/taxes/kabmin-podderzhal-vnedrenie-elektronnykh-proverok-dlja-biznesa-chto-mozhet-izmenitsja-4008779