Пандемія позбавила роботи півмільйона українок

З початку пандемії коронавірусу Covid-19 майже півмільйона українок стали безробітними. Про це повідомила Державна служба статистики.

Загалом пандемія позбавила робочих місць понад 54 млн. жінок по всьому світу. Згідно з дослідженням Washington Post, 90% з них можуть більше ніколи не повернуться на роботу через досягнення непрацездатного віку.

Найбільш масові звільнення відбувалися у сферах готельно-ресторанного бізнесу, роздрібної торгівлі та клієнтського сервісу, понад 50% працівників яких – жінки. Першого року пандемії в Україні втратили роботу 4% жінок, за 2021 рік цей показник зріс до 6%.

Говорячи про міжнародний ринок працевлаштування, згідно з даними Організації економічного співробітництва та розвитку, загальна кількість безробітних жінок у Європі зросла на 3,3% з кінця 2019 року.

Covid-19 став каталізатором масових скорочень на тлі закриття підприємств та компаній, причому переважно це стосується тих сфер, де більшість працівників – жінки. Натомість у медичній сфері попит на робочі руки не вщухає вже два роки.

При цьому сьогодні дві третини медперсоналу становлять жінки, а в таких країнах як Німеччина цей показник досягає 90%, заявила засновниця онлайн-сервісу роботи за кордоном Jobian Ольга Чубенко.


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/pandemija-lishila-raboty-polmilliona-ukrainok-4010321