Обов'язкові РРО і податки, що постійно змінюються: чого бояться "фопи"

Фізособи-підприємці (ФОП) незалежно від виду діяльності у більшості (73%) стурбовані обов'язковим запровадженням реєстраторів розрахункових операцій (РРО) з наступного року. Про це свідчить дослідження Інституту економічної аналітики компанії WeDoITBM щодо змін, які набули чинності цього року та заплановані у 2022-му.

Так, 68% ФОП не повністю поінформовані, у яких випадках та яким категоріям потрібні реєстратори. Також більшість підприємців не знають про можливість користуватися РРО, зокрема програмними. Наприклад, представники бізнесу не знають, що програмне забезпечення може безкоштовно надати Держподаткова служба.

Водночас, 65% підприємців негативно ставиться до підвищення податків через зростання розміру мінімальної зарплати. Бізнес не так хвилює зростання податкового навантаження у 2022-2023 рр., а тенденція постійної зміни розміру податків.

Більшість ФОП побоюються, що можуть припуститися помилки, а це призведе до податкового боргу та штрафних санкцій.

Крім того, підприємці, які працюють у торгівлі, також зазначили запровадження з кінця листопада поточного року порядку ведення обліку товарних запасів.

Серед норм, що вже діють, ФОП турбує вимогу ведення обліку доходів і витрат (з 1 січня 2021 року) у паперовому або електронному вигляді, в тому числі через електронний кабінет.

До того ж підприємці стурбовані змінами у звітності щодо ЄСВ. Йдеться про нову форму декларації платника єдиного податку.

При цьому найбільш критичною подією 95% ФОП назвали скасування спрощеної системи оподаткування. На думку бізнесу, це може абсолютно зруйнувати приватне підприємництво в Україні.

Нагадаємо, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що в Україні на даному етапі неможливо провести радикальну податкову реформу, бо вона нестиме суттєві фіскальні ризики.


Джерело: https://ubr.ua/finances/taxes/objazatelnye-rro-i-postojanno-menjajushchiesja-nalohi-cheho-bojatsja-fopy-4010210