Накопичити на старість: українцям обіцяють додаткову пенсію

Законопроєкти про накопичувальні пенсії обіцяють фінансові вигоди українським пенсіонерам. У Кабміні розраховують, що закон про нову пенсійну систему ухвалять вже цього року.

Чиновники кажуть про забезпечену старість для українців. Але чи так все райдужно насправді? Відповідь на це питання шукав кореспондент Микола Антофійчук.

Всі пенсіонери мріють жити на накопичені кошти, не економити на лікуванні, мати можливість подорожувати і забезпечувати дітей житлом. Але солідарна система нарахування пенсій, що зараз працює в Україні, – не про особисті заощадження. Частка заробленого кожним з нас потрапляє в загальний котел і розподіляється на всіх пенсіонерів у країні.

Статистика невблаганна – людей похилого віку більшає, тому на виплати з Пенсійного фонду дійсно не розгуляєшся.

Ситуацію могла б змінити накопичувальна система. Але вона не для всіх. Тим, кому виповнилося 35 років, вже запізно на неї розраховувати, пристойні суми просто не встигнуть накопичитися.

Це повинно працювати так: майбутні пенсіонери віддають гроші спеціальним фондам, а ті – вкладають їх в різні проєкти. Наприклад, займаються купівлею-продажем нерухомості або акцій, щоб компенсувати інфляцію. Це в теорії. А як буде в реальності?

"На першому етапі це точно будуть державні цінні папери і депозити. Плюс – вони можуть грати з валютами", – вважає інвестбанкір Сергій Фурса.

Турбує ще одне питання – хто відповідатиме за збереження накопичених коштів, і як дізнатися, чи не збанкрутує фонд. Фахівці попереджають: гарантій не існує в жодній країні світу. Тому потрібно гарно подумати, кому довіряти кошти.

Нова пенсійна система вплине не тільки на працюючих українців, а й на їхніх роботодавців. Їм доведеться віддавати державі з зарплати співробітників мінімум на відсоток більше. А старі внески до солідарної пенсійної системи ніхто не скасовує.

Фурса констатує: поки що в Україні ніхто не розуміє, як повинна працювати нова система. Крім того, проти змін виступає МВФ – через збільшення податкового навантаження на бізнес.

Додамо, щоб відкладати багато грошей на пенсію, потрібно багато заробляти, а цим може похвалитися лише невеликий відсоток громадян. Тому розраховувати на великі виплати теж не слід.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти щодо пенсійної реформи – депутатський "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення" (№2683) і урядовий "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи" (№4408), кожен з яких передбачає додаткові витрати для бізнесу.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/nakopit-na-starost-ukraincam-obeshchayut-dopolnitelnuyu-pensiyu-1504542.html