Хто зможе піти на пенсію з квітня? Вимоги до стажу підвищили

Згідно з графіком підвищення пенсійного віку, з 1 квітня в Україні змінилися вимоги до мінімального стажу, який дає право на пенсію.

Пенсійний вік жінок, які виходять на пенсію за віком на загальних підставах, зрівнявся з пенсійним віком чоловіків. Пенсію за віком будуть нараховувати жінкам тільки після досягнення 60 років (і більше). Водночас стаж повинен становити не менш ніж 28 років. Тим, хто виходить на пенсію в наступному році, потрібно буде мати вже 29 років стажу.

Пенсійний вік жінок, які претендують на пенсію за віком на пільгових умовах, поки нижче, ніж у чоловіків, які мають право на таку саму пенсію. Проте з 1 квітня і для них підвищується і пенсійний вік, і вимоги щодо стажу:

  • Для жінок, які працювали на підземних роботах та роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці за Списком №1, пенсійний вік у цьому році становить 48 років, якщо вони народилися до 31 березня 1972 року, і 48 років 6 місяців – для тих, хто народився в період з 1 квітня по 30 вересня 1973 року.
  • Мінімальний стаж у таких пенсіонерок, які вийдуть на пенсію після 1 квітня 2021 року, має становити 18 років 6 місяців. Для чоловіків, що працювали на шкідливих виробництвах, мінімальний пенсійний вік має становити 50 років, а мінімальний стаж з 1 квітня цього року збільшується до 23 років 6 місяців.
  • Для жінок, які працювали на шкідливих роботах за Списком № 2, пенсійний вік тепер становить 53 роки, якщо вони народилися до 31 березня 1968, і 53 роки 6 місяців – якщо народилися з 1 квітня по 30 вересня 1968 року. Мінімальний стаж у цих жінок має тепер бути не менш за 23 роки 6 місяців (у чоловіків – 28 років 6 місяців).

Чоловіки після 55 років, які працювали трактористами-машиністами в сільському господарстві, можуть тепер вийти на пенсію після 55 років, якщо мають стаж 29 років і більше. Жінки такої самої професії, а також машиністи будівельних, дорожніх і навантажувально-розвантажувальних машин – після 55 років за наявності стажу 23 роки 6 місяців.

Нагадаємо, з 1 квітня також проведуть перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. Але тільки в разі, якщо людина пропрацювала не менше двох років після попереднього перерахунку або нарахування пенсії. Передбачається, що пенсії підвищаться у 2,7 млн людей. Звертатися до органів Пенсійного фонду їм не потрібно – всі розрахунки проходять в автоматичному режимі.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/kto-smozhet-uyti-na-pensiyu-s-aprelya-trebovaniya-k-stazhu-povysili-1516216.html