Через відсутність однієї коми в прийнятому в грудні 2020 року законі №1053-IX "Про реабілітацію осіб з обмеженнями життєдіяльності" 2,5 млн застрахованих українців могли позбутися матеріальної допомоги в разі хвороби.

Депутати знайшли помилку і збираються її виправити новим законодавчим актом, проте Фонд соціального страхування України (ФССУ) вже зараз має проблеми з виплатою лікарняних - не через законодавчих упущень, а через обмежених надходжень від єдиного соціального внеску.

На згадану помилку група народних депутатів вказала 2 березня, зареєструвавши законопроект №5187.

У ньому наголошується, що законом №1053-IX вносяться зміни в закон "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", згідно з якими причина одного із страхових випадків вказана "по тимчасовій непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві" .

Так як між словами "на період реабілітації" і "внаслідок захворювання або травми" пропущена кома, депутати зробили висновок, що основний вид страхових випадків - по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві ", виключається з закону.

А на допомогу, в разі вступу закону з червня в запропонованій редакції, могли б претендувати тільки тимчасово непрацездатні на період реабілітації (33 тис. Чоловік на рік проти 2,5 млн, які отримували допомогу по забороненому положенню).

Депутати запропонували виправлену формулювання в зазначеному законопроекті, з якою погодилися і автори оригінального документа. Однак вони вказали, що висновки про припинення виплат лікарняних з червня - навіть якби помилку не виправити - є "вершиною популізму".

"Говорити, що законом про реабілітацію (за який, до речі, проголосували народні депутати, які вказують на помилку) ми скасували лікарняні, - вершина популізму. Тому як виплата лікарняних при тимчасовій втраті непрацездатності прописана в законі" Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування "(ч. 2 ст.22), Кодексі законів про працю (ч.2 ст.2) і в "Основах законодавства про охорону здоров'я" (ст.41). Ці акти гарантують право на допомогу у зв'язку з хворобою ", - пояснила виданню" Гордон " замеглави комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я та один з ініціаторів законопроекту Оксана Дмитрієва.

Проте проблеми з виплатами лікарняних існують і без законодавчих "ляпів". 16 березня в ФССУ повідомили про зволікання з перерахуванням коштів на лікарняні та декретні (1,8 млрд грн). На той момент затримка вже становила 3 тижні.

Причиною цього стало зростання страхових випадків в грудні 2020 року через пандемію, пояснили у Фонді. Таким чином доходів ФССУ вистачає для фінансування лікарняних за заявками, поданими в 2021 році, але заборгованість зберігається через грудневих боргів.

"Це пов'язано з додатковим навантаженням, яку Фонд отримав через пандемію - істотно зросли витрати по лікарняним, також на нас було покладено фінансування самоізоляції українських працівників, страхові виплати медикам і т.п. Наприклад, в грудні 2020 року Фонд прийняв на оплату лікарняних на суму 2,4 млрд грн - на 1,5 млрд грн більше, ніж у грудні 2019 го (0,9 млрд грн) ", - розповіли в ФССУ.

У Фонді в той же час уточнили, що затримки також пов'язані не з фінансуванням, а із зволіканням в подачі розрахункового заяви від роботодавця до Фонду - саме від дати подання заявки залежить термін виплати.


Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/bolnichnye-otmenjat-ne-budut-no-deneh-na-nikh-net-4000672