Понад 3 млн грн доходу на місяць. Ділки масово продавали підроблені "ковід"-документи заробітчанам

В Україні викрили чергове угруповання, яке займалося підробкою та продажем Covid-документів – сертифікатів та ПЛР-тестів. Зловмисники заробляли понад 3 млн. грн. щомісяця, повідомляє Служба безпеки України.

Організаторами виявились чотири мешканці Запоріжжя та Львівської області. Вони робили фейкові документи переважно для заробітчан, які хотіли виїхати за кордон. Щомісяця робили майже 1000 сертифікатів про вакцинацію, які коштували по 40 євро, та 2000 негативних ПЛР тестів по 500 грн кожен.

"Організатор угоди шукав клієнтів серед бажаючих працевлаштуватися за кордоном. Його спільник, який здійснював рейсові міжнародні перевезення людей, також поповнював клієнтську базу. Інші – робили підробки та виконували роль кур'єрів", – розповіли в СБУ.

Документи надсилали поштою чи через кур'єрів. Оплату отримували на картки чи готівкою.

Правоохоронці під час обшуків вилучили підробки, чорнову бухгалтерію, поліграфічне обладнання та комп'ютерну техніку, а також телефони з доказами.

Зловмисникам мають намір оголосити про підозру за двома статтями КК України – виготовлення та збут підроблених цінних паперів та несанкціоновані дії з інформацією. Максимальне покарання – 7 років ув'язнення.

Нагадаємо, у жовтні суд виніс першу ухвалу у справі про підробку документів про вакцинацію лікарями. Винний отримав штраф у 34 тис. грн.


Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/incidents/tysjachi-poddelnykh-sovid-sertifikatov-i-3-mln-hrn-dokhoda-sbu-razoblachila-moshennikov-4008981