Жорсткий карантин рекордно оживив ринок фрілансу в Україні

Ще в 2019 році Україна увійшла до п'ятірки країн, в яких найшвидше зростають ринки фрілансу. А за підсумками жорсткого карантину навесні 2020 року ринок українського фрілансу піднявся до рекордних показників. Про це заявили аналітики онлайн-платформи для фрілансерів, передає "Економічна правда".

"Загальна картина на українському ринку фрілансу цієї весни була мінливою. У березні й квітні показники найбільше "просіли". Сукупний бюджет всіх проєктів на платформі Freelancehunt у ці два місяці склав по 28 млн гривень, що можна порівняти з післясвятковим січнем. Втім, уже травень стабілізував ситуацію і показав впевнене зростання, додавши за місяць 5 млн до бюджетів", – повідомили експерти.

Вони також підкреслили, що травень не тільки продемонстрував загальне зростання, а й дозволив зафіксувати абсолютний рекорд.

"Якщо в середньому на сервісі за тиждень публікується 3600-3800 проєктів, то в травні цей показник зріс до 4200-4300 замовлень", – додали в компанії.

При цьому приріст спостерігався також з боку самих фрілансерів. Пік активності припав на перші тижні карантину. Наприклад, з 16 по 22 березня на сервісі був відзначений стрибок нових реєстрацій. Щодо аналогічного періоду в лютому приріст становив 43,8%.

Як повідомлялося, офіційно зареєстрованих безробітних в Україні стало більше, але кількість вакансій на ринку почала зростати. Така динаміка пов'язана з послабленням карантину – зокрема, з відновленням роботи ресторанів і транспорту. Втім, за час жорсткого карантину в Україні все ж зросла конкуренція на ринку праці – на одну вакансію претендує в середньому від чотирьох до шести людей.


Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/economics/business/zhestkiy-karantin-rekordno-ozhivil-rynok-frilansa-v-ukraine-1459587.html