Зеленський підписав закони про підтримку бізнесу в період карантину

Президент Володимир Зеленський підписав закони, які він ініціював для підтримки громадян і бізнесу в період дії карантинних заходів щодо запобігання поширенню в Україні COVID-19.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Так, Закон "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" № 1071-ІХ передбачає надання одноразової матдопомоги у 8 тис. грн найманим працівникам, які втратили частину зарплати внаслідок карантинних обмежень, та фізичним особам-підприємцям, які через карантин втратили частину доходу.

ФОПи не зможуть отримати допомогу, якщо:

  • вони зареєстровані менше, аніж за три місяці до набрання чинності цим законом;
  • якщо у 2020 році сплатили ЄСВ за себе менше ніж за три місяці;
  • їхній вид діяльності не підпадає під карантинні обмеження.

Крім того, документ передбачає надання одноразової матеріальної допомоги компаніям для виплат найманим працівникам, щоб не скорочувати їх під час дії карантину.

Також закон передбачає одноразову компенсацію суб’єктам господарювання з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску (ЄСВ) на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Розмір одноразової компенсації становитиме середньомісячну суму ЄСВ з розрахунків останніх 10 місяців.

Крім того, закон передбачає продовження дії ліцензій компаніям на продаж алкоголю на період карантину, а також протягом трьох місяців після його закінчення. Документи дозвільного характеру продовжують дію на період карантину та протягом трьох місяців після його закінчення.

Продовжується й строк дії договорів оренди державного та комунального майна, які закінчуються у період карантину, та протягом одного місяця з дня його закінчення. Не нараховується та не сплачується плата за оренду державного або комунального майна.

Також глава держави підписав Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" № 1072-ІХ.

Документ передбачає низку податкових стимулів для громадян, малого й середнього бізнесу на період можливого оголошення карантину.

Крім того, президент підписав Закон "Про внесення змін до статті 28 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" № 1073-ІХ. Документ розширює перелік напрямків, за якими можуть використовуватися кошти Фонду з боротьби з наслідками епідемії коронавірусу. Зокрема, цими коштами може фінансуватися:

  • одноразова матеріальна допомога громадянам у разі посилення карантину;
  • матеріальна допомога бізнесу для збереження робочих місць;
  • одноразова компенсація бізнесу для сплати ЄСВ за найманих працівників.

Нагадаємо, 4 грудня Верховна Рада прийняла президентський законопроєкт № 4430 про податкові послаблення для бізнесу в період карантину. "За" в першому читанні проголосували 305 народних депутатів, у другому читанні (в цілому) – 302 нардепи. Також парламент прийняв рішення про негайне підписання документа спікером.

Також нагадаємо, Верховна Рада також дала добро на карантинні виплати бізнесу. Відповідно до законопроєкту, на виплату 8 тисяч гривень одноразової допомоги можуть претендувати понад мільйон українців.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/zelenskiy-podpisal-zakony-o-podderzhke-biznesa-v-period-karantina-1493683.html