Зарплата лікаря не може бути 6000 гривень: Степанова обурив бюджет

Зарплата лікарів в Україні не може становити 6-8 тисяч гривень, як зараз. Причому підвищення має відбутися майже в три рази, інакше країна просто втратить медиків. Рішення про зміну бюджету на 2021 рік нині має прийняти парламент. А МОЗ уже розрахував, що "мінімалка" для працівників сфери охорони здоров'я повинна бути такою:

  • 23 тисячі гривень – для лікаря;
  • 17 тисяч гривень – для медсестри;
  • 12 тисяч гривень – для санітарки.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час традиційного брифінгу.

"В один день ми можемо прокинутися в країні, з якої все лікарі виїдуть. Виїдуть до тих країн, де лікаря цінують, де є гідна зарплата... Ми повинні зробити все, щоб фінансування медицини було на належному рівні", – сказав Степанов.

Раніше міністр відзначав, що в Україні за період епідемії коронавірусу звільнилося близько 34 тисяч медичних працівників.

Він уточнив, що на нинішньому етапі прийняття бюджету-2021 багато що залежить від Верховної Ради. Тому Степанов має намір провести зустрічі з головами фракцій і надати їм розрахунки МОЗ щодо фінансування медицини в 2021 році.

"Або депутати проголосують за зарплати в 23, 17 і 12 тисяч гривень, або вони проголосують за зарплату в 8-9 тис. для лікаря, 5-6 тис. – для медсестри тощо", – резюмував Степанов.

Нагадаємо, проєкт державного бюджету України, який мав пройти друге читання до 20 листопада, досі лежить у Верховній Раді.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/zarplata-vracha-ne-mozhet-byt-6000-griven-stepanova-vozmutil-byudzhet-1492592.html