В Україні спростили отримання пенсій і субсидій: нові правила

В Україні водять політику "єдиного звернення" в питанні призначення пенсій та соцдопомоги. Отримувати виплати дозволили на поточний банківський рахунок. Суть у тому, що тепер не потрібно йти до Пенсійного фонду, потім до банку для відкриття рахунку, чекати, а потім знову звертатися в банк.

Таке рішення прийняв Кабінет Міністрів, повідомили голова уряду Денис Шмигаль і присутній на засіданні народний депутат Олексій Гончаренко.

До цього після звернення до Пенсійного фонду України або органів соцзахисту людині потрібно було піти і відкрити рахунок для отримання пенсії або відразу на місці вибрати отримання пенсії через "Укрпошту". Більшість українців вибирали "Укрпошту" – щоб не проходити ще одне коло звернень до чиновників. Отже, виплати були переважно готівкою.

Також в Україні запустять пілотний проєкт Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Він передбачає:

  • створення єдиної централізованої бази соціальної сфери шляхом інтеграції всіх реєстрів. Це буде єдиний реєстр одержувачів соціальних послуг держави;
  • усунення дублювання процесів і функцій в соціальній сфері;
  • перехід інститутів соціальної сфери на електронний документообіг.

Нагадаємо, протягом 2020 року середня пенсія зросла до 3,4 тис. гривень. А гарантована державою мінімальна пенсійна виплата підвищилася до 2 тис. гривень.

Як повідомляли, Кабінет Міністрів підтвердив підвищення пенсій у наступному році, а Міністерство соціальної політики розробило спеціальний "календар підвищень". Читайте детальніше про дати і строки – як зростуть пенсії в 2021 році.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/v-ukraine-uprostili-poluchenie-pensiy-i-subsidiy-novye-pravila-1488390.html