В Україні підвищать зарплати лікарям: що прописано в бюджеті-2021

У бюджеті на 2021 рік передбачено підвищення зарплат медикам на 30%. Зараз зарплата медиків в Україні становить 9 тис. гривень. Тобто, в наступному році, середньостатистичний лікар буде отримувати 12 тисяч гривень.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, розповідаючи про прийнятий у Верховній Раді держбюджет на 2021 рік у Верховній Раді.

При цьому загальні витрати на медицину складуть 4,3% ВВП в 2021 році з поступовим підвищенням до 5% до 2023 року.

Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов критикував бюджет-2021 через те, що на медицину виділили 161 млрд замість майже 300 млрд грн. Міністр заявляв, що цього недостатньо для забезпечення гідних зарплат медикам. На думку Степанова, лікар має отримувати не менше 20 тисяч гривень.

"У Міністерства фінансів немає друкарського верстата. Ми б з радістю в рази підвищили зарплати і медикам, і працівникам сфери освіти, і військовим, але ми мусимо шукати баланс і виходити з можливостей економіки", – пояснив Марченко.

Він також додав, що кошти для доплат і підвищення зарплат медикам, а також на вакцинацію населення передбачать у спеціальному фонді. Його створять за принципом "ковідного фонду – 2020" і будуть наповнювати за допомогою окремих програм, а також завдяки міжнародній фіндопомозі.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/v-ukraine-povysyat-zarplaty-vracham-chto-propisano-v-byudzhete-2021-1495410.html