В Україні тривають спроби запустити накопичувальну пенсійну систему. Тепер Кабмін запропонував ввести професійні накопичувальні пенсії для окремих категорій осіб до 35 років і тих, хто має право на пільгові пенсії.

Відповідний проєкт закону погодив Кабінет міністрів, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. Тепер документ передадуть парламенту.

Уряд пропонує Раді три професійні пенсійні програми:

  • Право на отримання пенсійних виплат після 50 років при наявності страхового стажу від 25 років, з нього на роботі на шкідливих професіях (так званий "список №1") від 10 років у чоловіків і наявності страхового стажу від 20 років, з нього на роботі на шкідливих професіях від 7,5 року у жінок. Роботодавцям доведеться додатково до 22% ЄСВ платити ще 15%.
  • Право на отримання пенсії після 55 років та наявності страхового стажу від 30 років, з нього на роботі по "списку № 2" від 12,5 року у чоловіків і наявності страхового стажу від 25 років, з нього на роботі за списками №1 і № 2 від 10 років у жінок. 7% додаткового ЄСВ для роботодавців.
  • Можливість добровільно вступити до недержавного пенсійного фонду на умовах, визначених у колективних договорах і на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років. "Добавка" в ЄСВ – від 3% за погодженням з працівниками.

Також документ пропонує:

  • до повного переходу на накопичувальну систему фінансувати виплати за рахунок страхових внесків. Їх сплачуватимуть роботодавці за рахунок підвищеної ставки ЄСВ;
  • ввести принцип "пенсійні кошти ходять за учасником": люди самостійно обиратимуть недержавний пенсійний фонд, до якого направлятимуться страхові внески через Пенсійний фонд;
  • ввести для осіб до 35 років, які до дати введення сплати страхових внесків отримали не менше третини необхідного стажу на роботах, що дають право на пільгову пенсію, право на перерахування коштів до солідарної системи;
  • ввести авторизацію недержавних пенсійних фондів.

Нагадаємо, що, за задумом уряду, в результаті пенсійної реформи українці отримуватимуть дві або три пенсії замість однієї. Тобто головним нововведенням може стати введення трирівневої пенсійної системи, як прийнято в більшості розвинених країн:

  • перший рівень – державна солідарна система (працює в Україні зараз);
  • другий рівень – державна накопичувальна система (намагаються запустити);
  • третій рівень – приватні пенсійні фонди (працюють в Україні, але не користуються особливою популярністю через слабке регулювання і недовіру громадян).


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/v-ukraine-predlozhili-vvesti-tri-programmy-nakopitelnyh-pensiy-1489817.html