Україна відстає від світу: мінімальна зарплата слабо співвідноситься з середньою

Співвідношення мінімальної та середньої заробітної плати в Україні в 2021 році зросте з нинішніх 45% до 48%. При цьому залишиться помітно менше, ніж "в інших країнах світу". Крім того, мінімалка не досягне рівня "критичної зарплати" для бізнесу.
Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв'ю The Page.
Як приклад він навів Польщу, де співвідношення становить 55%, і Туреччину з 72%.
"В інших країнах світу цей показник також більше 50%. Тобто тут питання дискусії, справедливого співвідношення між мінімальною заробітною платою і середньою заробітною платою", - сказав Марченко.
Міністр додав, що з 1 січня мінімалка складе 6 000 гривень - тобто буде на рівні зарплати для низькокваліфікованих професій.
"6 тис. Гривень не є критичною заробітною платою, не є навіть середньою заробітною платою. Те, що ви називаєте податковим навантаженням на бізнес, я називаю тіньовим рівнем економіки, з якої не сплачено податки", - резюмував Марченко.
Нагадаємо, зростання мінімалки в 2021 році буде коштувати Україні десятки мільярдів гривень. Підвищення пройде в два етапи:

  • З 1 січня 2021 - до 6 000 гривень.
  • З 1 липня 2021 - до 6 500 гривень.

Зараз мінімальна зарплата в Україні встановлена на рівні 5 000 гривень. Останнє підвищення мінімалки відбулося з 1 вересня.
При цьому економісти і підприємці попереджають про ризики підвищення мінімальної зарплати в країні. Наприклад, в Європейській бізнес асоціації вважають, що бізнесу, особливо невеликого, доведеться складно. На думку експертів, погіршаться умови діяльності для сумлінних платників.

Джерело: https://economics.segodnya.ua/economics/enews/ukraina-otstaet-ot-mira-minimalnaya-zarplata-slabo-sootnositsya-so-sredney-1482339.html