Україна позичить € 300 млн на енергоефективність

Енергоефективність також включає термомодернізацію, яку здійснюватимуть шляхом встановлення сучасного обладнання.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) уклав з Україною угоду про співпрацю, яка передбачає підтримку проектів з енергоефективності громадських будівель. Про це йдеться в повідомленні Міністерства розвитку громад і територій.

Угоду підписали 2 червня напередодні зустрічі донорів Трастового фонду Східного партнерства з технічної допомоги (EPTATF).

Фонд надасть 150 тис. євро, щоб підтримати імплементацію цієї угоди.

Очікується, що в цілому проект з енергоефективності громадських будівель в Україні буде підкріплений кредитом в 300 млн євро від ЄІБ і грантовими внесками Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та навколишнього середовища (Фонд Е5Р) і ЄС на додаток до консультаційних послуг.

Проект підвищить енергоефективність тисячі будівель, переважно дитячих садків, лікарень і шкіл. Він допоможе запобігти викидам понад 1 млн тонн двоокису вуглецю (CO2). Результатами проекту скористаються 2,5 млн жителів України. Шляхом включення заходів в боротьбі з COVID-19 проект покращить середньострокову стійкість громадських будівель, зокрема лікарень, до пандемії.

Перший заступник міністра розвитку громад і територій України Василь Лозинський пояснив, що кредит 300 млн матиме тривалий термін погашення. Він розрахований для впровадження широкомасштабної термомодернізації будівель громадського сектора.

Зокрема, термомодернізацію здійснюватимуть шляхом встановлення сучасного обладнання з енергоефективності, лічильників та систем управління, модернізації систем опалення, вентиляції та освітлення тощо.

Раніше Україна звернулася до Європейського інвестиційного банку з проханням виділити 200 мільйонів євро на розвиток громадського транспорту.


Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/4236253-ukraina-pozychyt-300-mln-na-enerhoefektyvnist