Рада готується змінити бюджет-2021: що пропонують

Верховна Рада планує розглянути законопроєкт про бюджет-2021 у першому читанні 5 листопада. Профільний комітет парламенту затвердив свої пропозиції до кабмінівського проєкту. Зокрема, доходи кошторису хочуть збільшити на 20,2 млрд гривень, а витрати – перерозподілити. Наприклад, пропонується збільшити витрати на:

  • окремі програми і заходи в сфері охорони здоров'я, освіти, соціального захисту, культури, спорту;
  • забезпечення функціонування дипломатичних установ;
  • утилізацію твердого ракетного палива;
  • надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам;
  • реалізацію державних інвестиційних та інфраструктурних проєктів.

Про це повідомив голова Бюджетного комітету Верховної Ради Юрій Арістов у Facebook.

В цілому робоча група опрацювала 2451 пропозиція.

"Багато [пропозиції] ... не були збалансовані або були явно нереалістичні. Для врахування всіх пропозицій необхідно близько 1,5 трлн гривень, тобто фактично – ще один бюджет", – зазначив Арістов.

При цьому комітет пропонує дати доручення уряду, щоб при підготовці законопроєкту до другого читання в ньому врахували і такі моменти:

  • підвищення державних соціальних стандартів, передусім – прожиткового мінімуму, виходячи з фінансових можливостей держави;
  • збільшення окремих видатків за представленими пропозиціями, виходячи з наявних фінансових ресурсів бюджету і оцінки обґрунтованості додаткової потреби в бюджетних коштах;
  • фінансове забезпечення оплати праці педагогічних працівників;
  • збільшення надходжень від приватизації державного майна з відповідним зменшенням державних запозичень та граничного обсягу державного боргу.

Нагадаємо, Рада вже не вкладається в терміни з прийняттям бюджету-2021. Бюджетний кодекс передбачає, що головний кошторис країни має бути розглянутий в першому читанні не пізніше 20 жовтня, друге читання має пройти до 20 листопада, а третє, якщо воно знадобиться, – до 25 листопада. Крайній строк прийняття бюджету – 1 грудня.

Раніше "слуга народу", голова Комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев заявляв, що Мінфін подав до Ради проєкт держбюджету "жахливої якості" і його треба рятувати. У депутатів маса претензій до документа, які стосуються показника дефіциту бюджету.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/rada-gotovitsya-izmenit-byudzhet-2021-chto-predlagayut-1486632.html