Польські роботодавці розповіли про надаються українцям пільги

Щоб залучити побільше заробітчан з України, польські роботодавці надають їм додаткові пільги. Завдяки цим заходам місячні витрати наших трудових мігрантів у сусідів часто не перевищують і 500 злотих (€111 або за курсом НБУ – 3,4 тис. грн), повідомляє Puls Biznesu. А кожен п'ятий працівник в Польщі, який приїхав на заробітки з країн колишнього Східного блоку, отримав мобільний телефон.

"Згідно з новітніми дослідженнями, найпопулярнішим доповненням до зарплат, які пропонують українцям, є безкоштовне проживання. Такою пільгою поза заробітної плати забезпечені 68% працівників з України. Крім того, 37% може розраховувати на доступ до інтернету, а 27% – на безкоштовний проїзд до місця роботи і харчування", – йдеться у повідомленні.

Соціальний пакет зменшує витрати на життя і дозволяє економити, збираючи гроші для сімей, що залишилися на батьківщині. А витрачаються наші мігранти наступним чином:

  • 10% анкетованих українців заявляють, що завдяки соціальним пільгам вони можуть прожити в Польщі менш ніж за 200 злотих (близько €45 або 1,37 тис. грн) в місяць;
  • 42% респондентів щомісяця витрачають від 200 до 500 злотих (1,4-3,4 тис. грн);
  • 38% – 500-100 злотих (3,4-680 тис. грн);
  • 8% витрачає більше 1000 злотих (6,8 тис. грн).

В той же час кожен третій працівник з України може розраховувати на оплату праці в розмірі понад 3 тис. злотих (€670 або понад 20 тис. грн). Тільки 12% працівників з країн колишнього Східного блоку визнають, що отримують на руки менше 2,2 тис. злотих (€490 або 15 тис. грн), а 3% з них працює за мінімальну зарплату.

Нагадаємо, уряд Естонії прийняв рішення скасувати раніше накладену заборону на в'їзд сезонних працівників з-за меж Євросоюзу, поклавши край протистоянню, яке місцеві ЗМІ назвали "полуничної війною".

Місцеві фермери почали масово скаржитися, що без сезонних робітників з-за кордону полуниця та інші культури просто гниють на полях. Тепер трудовим мігрантам дозволяється в'їжджати в Естонію на строк до шести місяців в році, і лише до квітня 2022 року.


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/work-in-figures/polsha-nachala-privlekat-ukrainskikh-zarobitchan-khoroshimi-sotsialnymi-paketami-3894223