Пенсійна реформа прискорюється: коли українців зобов'яжуть відкладати на старість

Міністерство соціальної політики пропонує прискорити запуск накопичувальної пенсійної системи та почати стягувати платежі з українців не з 2023, а з 2022 року. Це стане можливим, якщо законопроєкт про накопичувальні пенсії № 2683 приймуть до кінця 2020 року. Тоді внески на особистий пенсійний рахунок почнуть брати з 1 січня 2022 року.

Втім, поки що в законопроєкті передбачено, що пенсійні відрахування почнуть стягуватися з 2023 року. Крім того, документ вже майже рік пролежав у парламенті, тож законодавчу базу тепер навряд чи встигнуть підготувати до 2021 року.

На етапі обговорення законопроєкту найбільші заперечення викликала ідея створення Пенсійного казначейства. Експерти побоюються, що це призведе до монополізації системи і створить високі корупційні ризики. А крім того, потребуватиме багато грошей з бюджету для створення нової юрособи з нуля.

На думку багатьох, впроваджувати обов'язкове пенсійне накопичення цілком можна на базі існуючої пенсійної інфраструктури. З цим погоджуються і в Мінсоцполітики. Таке рішення прискорить запуск системи і дозволить уникнути зайвих витрат, вважають в міністерстві.

Зараз в Україні діє перший рівень системи пенсійного забезпечення – солідарний. На цьому рівні грошове забезпечення пенсіонерів здійснюється за рахунок податків, які платять працюючі люди. Пенсії залишаються низькими через постійний дефіцит Пенсійного фонду. Передбачається, що розв'язати проблему допоможе впровадження другого рівня пенсійної системи – накопичувального. Тоді українців зобов'яжуть самим накопичувати на пенсію. Але солідарний рівень також продовжить працювати.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/pensionnaya-reforma-uskoryaetsya-kogda-ukraincev-obyazhut-otkladyvat-na-starost-1487425.html