Коронакриза в Україні: нові правила карантину розморожують економіку

Карантинні обмеження в Україні не зупинили поширення коронавірусу, але застосування адаптивної моделі карантину дозволило розморозити вітчизняну економіку. Такого висновку дійшли аналітики Центру економічної стратегії (ЦЕС).

"Перші результати переходу до адаптивного карантину підтвердили обґрунтованість цієї моделі. Уже у травні з пом'якшенням карантину почалося відновлення – і до червня люди майже відновили докарантинний рівень переміщень", – йдеться в результатах дослідження ЦЕС.

У травні торгівля майже відновилася на торішньому рівні – індекс фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі у порівнянні з квітнем склав 115%, проти травня 2019 – 96,9%. Обсяги оплати товарів банківськими картами практично повернулися до рівнів лютого, а в продуктовій мережі – перевищили рівень лютого на 23%.

"Навіть обороти в сегменті електроніки і побутової техніки, які в квітні впали до 43% докризового рівня, вже відновилися в повному обсязі. Також повністю відновилися розрахунки в мережі АЗС. Загалом після запровадження адаптивного карантину промисловий випуск збільшився з 83% рівня 2019 квітні до 88% рівня минулого року в травні", – відзначають експерти.

Втім, аналітики наголошують, що незважаючи на пом'якшення удару по економіці, все ще залишаються ризики поглиблення кризи.

"Через постійну загрозу повернення обмежень повномасштабного відновлення постраждалих секторів не відбудеться. Тому уряду слід запровадити адресну підтримку тим, хто постраждав найбільше, зберігаючи ефективні заходи адаптивного карантину в подальшому", – радять економісти.

На думку експертів, підтримка від держави зараз найбільше потрібна таким категоріям:

  • самотним батькам і матерям, які через карантин у школах і садках втратили можливість заробляти;
  • заробітчанам;
  • люди з низьким доходом, які мали кредити в банках або небанківських установах, і втратили роботу;
  • малі підприємці, бізнес яких закрився через падіння попиту або адміністративні заходи;
  • ресторани, готелі та культурні установи;
  • пасажирські перевізники.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що тотальний карантин небезпечніший за коронавірус. Голова уряду нагадав, що епідемія показує зростання захворюваності, і щоб не отримати таку хвилю коронавірусу, як в Іспанії або Італії, необхідно вживати заходів. Наприклад, активніше штрафувати громадян і бізнес за недотримання карантину.


Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/economics/business/koronakrizis-v-ukraine-novye-pravila-karantina-razmorazhivayut-ekonomiku-1459824.html