Коронакриза в громадському харчуванні: кожен другий ресторан втрачає виторг

Після відновлення повноцінної роботи ресторанів і кафе виторг у 54% закладів громадського харчування просів порівняно з відповідним періодом минулого року, у половини з них спад на 30% і більше. Про це свідчить дослідження компанії з автоматизації кафе, ресторанів і магазинів Poster.

Зокрема, всього у 17% закладів у липні 2019 року порівняно з липнем 2018 року зафіксовано спад виторгу, тільки у 6% з них він просів на 30% і більше. У 2020 році порівняно з 2019 роком ці показники – 54% і 28% відповідно.

У середньому виторг закладів громадського харчування в липні 2019 року порівняно з липнем 2018 року зріс на 46% проти зростання на 3% з 2019 року по 2020 рік. Тобто зростання виторгу в досліджуваних закладів сповільнилося більш ніж у 15 разів.

"Нам стало цікаво подивитися, як сильно карантин вплинув на динаміку виторгу: де слід карантину, а де просто щорічний тренд. Ми спеціально відібрали у вибірку досліджень ті заклади, які працюють у галузі вже понад три роки. У ресторанному бізнесі багато новачків закриваються протягом першого року життя. Нам же хотілося оцінити вплив пандемії на найбільш успішні й стабільні заклади, які відкрилися задовго до карантину і встигли настроїти всі внутрішні процеси до кризи", – уточнив співзасновник і CEO Poster Родіон Єрошек.

Нагадаємо, раніше в Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів підрахували, що 25% ресторанів порушують протиепідемічні заходи. Фахівці служби надали 896 приписів, виписали 74 штрафи, у 189 випадках за виявленими порушеннями інформували органи місцевої влади і в 102 – органи Національної поліції.


Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/economics/business/koronakrizis-v-obshchepite-kazhdyy-vtoroy-restoran-teryaet-vyruchku-1464319.html