Компенсації по-новому: хто і за що платитиме українцям

Зараз в Україні в разі травм або в результаті злочину компенсацію потерпілому виплачує держава. Але основний тягар відповідальності, насамперед матеріальної, планується перекласти на винуватця події. 17 липня в Верховній Раді зареєстровано цілих три законопроєкти, що стосуються такої компенсації.

Документи пропонують ввести "збір на відшкодування шкоди, заподіяної насильницькими кримінальними правопорушеннями". Він стягуватиметься з людини в разі, якщо суд винесе стосовно неї обвинувальний вердикт. Розмір цього збору теж визначатиме суд. Гроші надходитимуть до державного фонд відшкодування шкоди, який повинен бути створений в складі спеціального фонду держбюджету.

Також планується "матеріалізувати" моральну шкоду. Сьогодні в Україні дуже складно домогтися компенсації за щось, не підтверджене чеками, – моральну шкоду, недоотриманий прибуток, втрачені можливості. Тим часом в цивілізованих країнах відшкодування такого збитку практикується поряд з іншими. Незабаром подібну практику планується ввести і в Україні. І називатися це буде "компенсація за біль та жаль" (англ. – for pain and suffering).

"Винна особа повинна платити людині повну компенсацію за шкоду життю і здоров'ю. Чесна компенсація повинна складатися з трьох частин. Компенсація за лікування, в тому числі державні витрати в комунальних лікувальних закладах, за протезування, якщо це необхідно, аж до біонічних протезів. Компенсація за переобладнання життя, якщо людина отримала інвалідність. Сюди входить створення розумних умов і розумних робочих місць для її життя. І компенсація за весь недоотриманий дохід, в т. ч. втрачене кар'єрне зростання. Сьогодні таких законів у нас немає. У нашій юриспруденції це може трактуватися як моральна шкода, що не має матеріального вираження. А в Європі це називається компенсацією за біль та жаль, і це матеріальна компенсація. Ми маємо намір створити таку систему компенсації, яка була б достатньою. Причому гроші повинні відразу йти туди, де завдано збитків. Передусім – від тієї людини, яка цю шкоду заподіяла. І тільки після цього – якщо таких грошей у цієї особи не вистачає – має включатися держава", – пояснила голова парламентського комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова.


Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/economics/enews/kompensacii-po-novomu-kto-i-za-chto-budet-platit-ukraincam-1465644.html