Кожен четвертий українець опинився за межею бідності, - омбудсмен

На сьогоднішній день понад чверть населення України перебуває за межею бідності, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, взявши участь в щорічному соціальному форумі Ради ООН з прав людини в Женеві. Прожитковий мінімум в Україні становить близько $ 75 (2118 грн) на одну людину в місяць. Мінімальна заробітна плата - $ 176 (з вересня - 5 тис. Грн).
"Не дивлячись на збільшення рівня оплати праці, в Україні спостерігається таке явище як бідність працюючих. За оцінками експертів, кожному третьому працює не вистачає зарплати на задоволення необхідних життєвих потреб, а кожен другий працездатний працює на умовах вторинної зайнятості", - зазначила вона. І додала, що в Україні заборгованість з виплати зарплати зросла до $ 200 млн (5,66 млрд грн).
Паралельно вона повідомила, що незмінно високим залишається рівень бідності серед осіб пенсійного віку. Пенсію в розмірі нижче або на рівні бідності отримують близько 80% наших пенсіонерів.
"Через збройного конфлікту на сході України понад півтора мільйона українських громадян з метою збереження життя змушені були покинути рідні домівки. Особливої уваги потребує питання забезпечення їх житлом", - підкреслила Денисова.
Нагадаємо, що на недавньому референдумі жителі швейцарського кантону Женева проголосували за введення мінімальної зарплати на рівні $ 25 за годину, яка вважається найвищою в світі. У перерахунку на наші гроші це - понад 700 грн.

Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/kazhdyj-chetvertyj-ukrainets-okazalsja-za-chertoj-bednosti-ombudsmen-3896626