Карантинні виплати ФОПам можуть підняти курс долара

Незважаючи на те, що на початку і в середині грудня ситуація на валютному ринку призвела до зміцнення гривні, рекордні бюджетні виплати наприкінці року можуть серйозно вплинути на курс долара. Йдеться про збільшення витрат держбюджету, зокрема, на виплати компенсацій ФОПам (фізособам-підприємцям) у зв'язку з карантином.

Про це йдеться в Звіті про фінансову стабільність за грудень 2020 року, який підготував Національний банк України (НБУ).

"В останні тижні року зросла ймовірність рекордних бюджетних витрат, що може спричинити короткостроковий девальваційний тиск", – вказано у документі.

При цьому на користь гривні зіграло те, що нерезиденти почали повертатися в гривневі держоблігації. Наприклад, 15 грудня, Мінфін продав на аукціоні ОВДП на рекордну суму. У підсумку на ринку зберігався баланс попиту і пропозиції. Завдяки цьому Нацбанк з 6 листопада до 9 грудня не проводив валютні інтервенції. Це рекордний період з часу введення плаваючого курсоутворення.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/finance/karantinnye-vyplaty-fopam-mogut-vzvintit-kurs-dollara-1496624.html