Карантин "вбив" кожну другу вакансію в Україні

Підприємства по всьому світу постраждали від кризи, викликаної пандемією COVID-19, тому рівень безробіття різко збільшився. Не оминула ця тенденція і Україну, хоча кількість безробітних вже перестала зростати. Так, вітчизняні компанії призупинили найм на час жорсткого карантину, але вже відновили майже до докризових масштабів. Про це свідчать дані дослідження, проведеного Центром економічної стратегії (ЦЕС).

"Через високу невизначеність багато компаній відклали наймання нових працівників до кращих часів, і знайти нову роботу людям стало набагато складніше. Різні джерела показують різну ступінь проблеми, але у всіх джерелах помітний загальний тренд – кількість вакансій під час жорсткого карантину скоротилася до 40-60% від докризового рівня, а після пом'якшення обмежень і введення адаптивного карантину почалося відновлення", – відзначають аналітики.

За даними офіційного джерела – Державної служби зайнятості України (ДСЗУ) – порівняно з початком карантину, станом на 1 травня кількість вакансій скоротилася на 30%, а на 1 червня – на 25%.

На сайті work.ua також помітно істотне скорочення вакансій: в гірший період (21 квітня) на сайті публікували лише 43% від кількості в докарантинний період. Однак станом на 23 червня кількість вакансій майже повністю відновилася і становила 88% від докарантинного періоду.

Інший популярний сайт для пошуку роботи, rabota.ua, показує схожу картину. Кількість вакансій почала стрімко скорочуватися в другій половині березня, проте істотно збільшилася в травні. На відміну від даних work.ua і ДСЗУ, за цими даними гіршим періодом для пошукачів (тижнем з найменшою кількістю вакансій) був кінець березня (кількість вакансій того тижня становила 43% докарантинного), а вже до кінця квітня кількість вакансій почала збільшуватися. Через місяць, в період 20-26 квітня, кількість вакансій встигла зрости до 50% докарантинного періоду. За останніми даними, на 2 червня, кількість вакансій відновилася повністю.

"Всі джерела даних вказують на однаковий тренд – спочатку скорочення кількості вакансій, потім її подальше відновлення. Відрізняються в основному межі найгіршого періоду – це може пояснюватися різними цільовими аудиторіями ДСЗУ і сайтів. У всіх секторах дані ДСЗУ показували кращу картину, ніж дані сайтів пошуку роботи. Це може пояснюватися тим, що в ДСЗУ більш схильні розміщувати вакансії бюджетних установ і організацій; реєстрація в службі зайнятості може бути складною, особливо під час карантину. Крім того у ДСЗУ є тільки щомісячні, а не щотижневі дані, тому вплив карантину на ринок праці може бути плавним", – пояснили експерти.


Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/economics/business/karantin-ubil-kazhduyu-vtoruyu-vakansiyu-v-ukraine-1466478.html