Держава виплачує 80 млрд грн субсидій з податків, - глава підкомітету Ради

Держава виплачує субсидії на 80 млрд грн, вичитуючи їх з податків, але частина цієї суми можна направити і на розвиток економіки. Про це розповіла голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Людмила Буймистер (фракція "Слуга народу").
За її словами, головним результатом політики субсидування є те, що споживач розуміє, скільки держава оплачує за нього виробнику електроенергії, або постачальнику тих чи інших комунальних послуг. При цьому сума субсидій становить на рік 80 млрд грн, які вичитуються з податків, так як інших джерел фінансування у держави немає.
"Питання підвищення або непідвищення тарифів - це питання суспільного договору споживачів і держави. Тому ми спочатку споживачеві повинні сказати: дивіться, країна оплачує за вас всього 80 млрд грн на рік. Тепер або ви говорите, що ви з цим згодні, і держава далі оплачує за вас ті 80 млрд грн, які воно забирає з податків, тому що інших джерел фінансування немає. І тоді ми можемо тарифи не підвищувати ... Або ми повинні домовитися, що все-таки держава, наприклад, фінансує частину з цих 80 млрд, а на решту ми шукаємо тарифні механізми для компенсації ", - розповідає глава підкомітету.
За її словами, якась частина коштів може бути спрямована на підвищення якості управління на ринку з метою відрегулювати ринкові ціни таким чином, щоб в них виявилися закладені механізми соціальних гарантій.
"Дуже багато є різних механізмів, але проблема сьогоднішня в тому, що всі ці механізми закладені в цей ПСО, і ніхто не розуміє, як він працює. Ніхто не розуміє, де і як ці кошти розподіляються, а монетизацією ми просто показуємо: ось стільки держава оплачує. Що ви хочете з цим робити, давайте про це розмовляти ", - говорить Буймистер.
Нагадаємо, глава підкомітету також розповіла про те, що 90% ОСББ не знає, що має право на володіння прибудинковою територією і не користується своїм правом, залишаючи її у власності ЖЕКу або місцевої влади, але при цьому оплачуючи за свій рахунок.
Також в профільному підкомітеті Ради вважають, що реформа ЖКГ провалилася.

Джерело: https://ubr.ua/finances/zhilishhno-kommunalnoe-hozjajstvo/subsidii_video-3895663-3895663