Євросоюз допоможе грошима трьом країнам, де найбільше українських заробітчан

Вищий орган виконавчої влади Європейського Союзу – Єврокомісія – оголосив про виділення Італії, Іспанії та Польщі допомоги в 17 млрд євро за антикризовою програмою SURE для збереження головних виробництв і робочих місць в умовах коронакризи.

Цю інформацію оприлюднено на сайті Єврокомісії.

За першим траншем Рим уже отримав 10 млрд євро, Мадрид – 6 млрд, Варшава – 1 млрд. Після того, як програму фінансування буде завершено, Італія отримає 27,4 млрд євро, Іспанія – 21,3 млрд і Польща – 11,2 млрд.

Така підтримка надається у вигляді пільгових кредитів і спрямована на допомогу країнам-членам через різке зростання витрат у зв'язку з потребою стримування безробіття. Ці кошти підуть на фінансування національних програм неповного робочого дня чи подібні заходи, яких вживають країни ЄС у відповідь на кризу, викликану епідемією COVID-19.

Нагадаємо, Польща, Італія та Іспанія – це країни, де найбільше українських заробітчан, які також опинилися в скрутній ситуації через коронакризу. Зокрема, у Польщі працює близько мільйона наших трудових мігрантів, в Італії – 300-400 тисяч, в Іспанії – до 200 тисяч наших співвітчизників.

Перекази від них є одним з важливих джерел надходження валюти в Україну. Однак за перші вісім місяців цього року через банки в Україну переказали 2,5 млрд доларів. Це на 1,28 млрд менше, аніж у той же період 2019-го (3,78 млрд доларів).

2019 року приватні перекази в Україну становили майже 12 млрд доларів. Гроші надходили через банки, системи переказу коштів, карткові платіжні системи та поштові відділення, а також неформальні канали.

2018 року перекази оцінювали у 11 млрд доларів.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/evrosoyuz-pomozhet-dengami-trem-stranam-gde-bolshe-vsego-ukrainskih-zarobitchan-1485306.html