Дорога їжа та комуналка: українцям пророкують помітне зростання цін

В Україні зберігається рекордно низький рівень інфляції – за даними Держслужби статистики, за шість місяців ціни зросли лише на 2% порівняно з груднем 2020 року. Але ситуація може незабаром змінитися.

Експерти кажуть, що в третьому кварталі інфляція прискориться, а традиційного літнього нульового зростання цін, не кажучи про їхнє зниження, очікувати навряд чи варто.

"У вересні можуть подешевшати яблука, оскільки їх урожай очікується непоганим, ціни можуть впасти вдвічі проти нинішніх, – прогнозує голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко. – Але в грошах це все одно виявиться дуже дорого – 24-26 грн за кіло українських яблук. Буде сезонне зниження цін на помідори, цибулю та інші овочі, але яким воно виявиться, поки прогнозувати складно. А от зниження цін на комунальні послуги, передусім на газ, точно зміниться їх зростанням. Оскільки почнеться підготовка до нового опалювального сезону, і попит на газ у світі виросте. Загалом інфляція за липень-вересень становитиме 1-1,5%".

На думку члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, до кінця року інфляція дійде до запланованих в бюджеті 9% річного зростання цін, а то і перевищить їх. У третьому кварталі зростання цін, за його оцінкою, становитиме близько 3%, що набагато більше звичайних для цього кварталу 0,5-1% інфляції. При цьому не обійдеться без подорожчання популярних продуктів.

"Стрімке зростання цін на агропродукцію очікується з наступного маркетингового року, який починається з серпня. Лідером зростання ціни виявиться картопля. Урожай картоплі у нас буде ще менше, ніж минулого року, оскільки багато полів на Західній Україні загинуло від дощів та повені. На дешевий її імпорт сподіватися не доводиться. Наприклад, Білорусь внесла картоплю до переліку заборонених до експорту товарів поряд з часником і цибулею", – говорить Пендзин.


Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/economics/enews/dorogaya-eda-i-kommunalka-ukraincam-prochat-zametnyy-rost-cen-1464245.html