Депутати хочуть по-новому обмежити зарплати в наглядових радах державних підприємств

Депутати Верховної Ради запропонували ввести нове обмеження заробітних плат для членів наглядових рад державних підприємств і банків. Ініціатива передбачає ліміт в 30 мінімальних зарплат (зараз це 150 тис. гривень) для прибуткових підприємств і банків і 15 мінімалок (75 тис. гривень) – для збиткових. Обмеження хочуть поширити не тільки на оклади, а й на заохочувальні та компенсаційні виплати.

Пропозиція міститься в законопроекті № 4199-1, текст якого розміщений на сайті Верховної Ради. Документ зараз розглядається в профільних комітетах.

Крім зарплатних лімітів, пропонується встановити обмеження на кількість іноземців в наглядових радах, а також зобов'язати їх подавати декларації про доходи. Згідно із законопроектом, більше половини членів наглядової ради повинні бути громадянами України, що проживають в країні останні п'ять років і володіють українською мовою.

Також всі члени наглядових рад повинні мати вищу економічну, юридичну або технічну освіту і досвід роботи в управлінні суб'єктами господарювання – юридичними особами зі штатом понад 500 людей.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів зняв обмеження з зарплат керівників держпідприємств, яке вводилося через пандемію коронавірусу. Тепер керівники і члени наглядових рад підприємств держсектора знову можуть отримувати оклади в розмірі понад 10 розмірів мінімальної зарплати (50 тисяч гривень).

Разом з тим заробітна плата членів Кабінету міністрів і надалі не перевищує п'ять розмірів середньої заробітної плати, тобто 50 тисяч гривень.

Нагадаємо, що обмеження високих зарплат держслужбовців було вимогою президента Володимира Зеленського. Однак у Верховній Раді в результаті виступили проти продовження урізання зарплат.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/deputaty-hotyat-po-novomu-ogranichit-zarplaty-v-nabsovetah-gospredpriyatiy-1486350.html