COVID "вигнала" з Литви українських заробітчан: будівництва – завмерли

Внаслідок пандемії коронавірусу з Литви виїхали численні українські заробітчани, які працювали на будівництва, що призвело до утворення суттєвого дефіциту кваліфікованих працівників.

Про це повідомляє портал Delfi.lt.

За словами президента Литовської конфедерації промисловців Відмантас Янулявічюса,у промисловому секторі бракує рекордної кількості працівників – 16 тисяч.

"Особливо бракує працівників середньої кваліфікації. Особлива нестача працівників відчувається у сфері обробної промисловості, інформаційних і комунікаційних технологій, у меблевому секторі. Бракує операторів автоматичних ліній", – каже він.

Литовський експерт додав: "Працювати на будівництві або десь ще за готівку зручніше, аніж працювати на одній роботі. Нелегально люди заробляють більше. Також на ринку не залишилося білорусів і українців. Вони виїхали через COVID-19, а в'їхати зараз не можуть".

За його словами, в країні склалася парадоксальна ситуація: 100 тисяч безробітних і – 40 тисяч офіційно вільних робочих місць.

А президент Литовської асоціації будівельників Далюс Гедвілас нарікає, що в будівельній сфері бракує компетентних працівників: зварювальників, фахівців з прокладання інженерних мереж та комунікацій, бетонників, плитоників, фахівців різних груп.

"Некваліфіковані працівники є, – каже він. – Ми вважаємо, що чимало з них емігрували. Особливо тоді, коли через пандемію в Литві зменшилися масштаби будівництва".

А тим часом нагадаємо, що Польща через пандемію коронавірусу спрощує працевлаштування лікарів, які отримали професійну кваліфікацію за межами Європейського Союзу. Йдеться про українських лікарів.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/covid-vygnal-iz-litvy-ukrainskih-zarobitchan-stroyki-zamerli-1487925.html