Заробіток на опалому листі: скільки платять в Україні

Як можна заробити восени на дарах природи? Журналісти з'ясували, скільки можна заробити на опалому листі.

Кореспонденти зустрілися з садівником Ярославом, який пилососить опале листя та обстригає дерева. Він розповідає, що такої роботи восени чимало. В арсеналі бригади Ярослава – пилососи та граблі, а також садове обладнання. Послуги замовляють, загалом, власники приватних будинків чи житлових комплексів. Платять від 150 грн на годину. Розцінки коливаються залежно від складності роботи.

"Кожна ділянка індивідуальна за рослинами, по їхньою кількістю, за обсягом. І ціна також є індивідуальною. Вона стартує від 1000 грн за роботу і більше", – каже Ярослав.

Але, щоб заробити на збиранні, спеціальне обладнання зовсім не обов'язкове. Будь-хто може знайти сезонний підробіток на спеціальних сайтах. Там отримати детальні завдання. А якщо робота якісна – добрі відгуки і рейтинг забезпечений.

Журналісти познайомилися з киянкою Вікторією. Вона розповіла, як підробляє на прибиранні територій. Займається цим уже п'ять років, тому що вигідно.

"Ми прибирали прибудинкову територію. Це був приватний будинок, це була Конча-Заспа. Ми заробили близько чотирьох тисяч гривень. Це легкий заробіток, ти можеш сама будувати графік, можеш сама робити собі вихідні", – каже Вікторія.

А ось житель Київської області Євген прибирає територію біля свого будинку самостійно. Опале листя складає у спеціальний ящик для компосту. До весни воно перегниє – і вийде добриво для клумби і теплиці. Хоча на компості можна й заробити – не менше 100 грн за кілограм.

Спалювати опале листя забороняє закон: під час горіння виділяються отруйні гази, а разом зі сміттям можна спалити, наприклад, комах або родючий шар грунту. Паліям загрожує штраф – від 50 до 1700 гривень.


Джерело: https://ukr.segodnya.ua/economics/enews/zarabotok-na-opavshih-listyah-skolko-platyat-v-ukraine-1344150.html