За тисячу доларів на місяць: названі найпопулярніші країни для сезонної роботи українців

найпопулярніші напрямки сезонної трудової міграції українців — Польща, Росія та Чехія. Про це йдеться в результатах опитування OLX Робота.

«Майже 80% українців, які хочуть повернутися на заробітки, розраховує отримувати більше $ 1 тис. на місяць. Для 6 з 10 респондентів основною мотивацією до першого виїзду стала низька зарплата. 60% українців вже мали досвід роботи в Польщі і більшість з них працювали на виробництві і в будівельній сфері », — говориться в дослідженні. 

Третина українців заробляли більше $ 1 тис., майже 32% - від $ 700 до $ 1 тис., а у 18% оклади становили в діапазоні $ 500 — 700 в місяць.

Що стосується зарплатних очікувань респондентів, які готові повернутися на роботу за кордоном, майже 80% українців розраховують отримувати більше $ 1 тис. Ще 10% — понад $ 2 тис., сказано в дослідженні OLX Робота.

Серед тих, хто виїжджав на сезонні роботи за кордон, 76% чоловіків. Середній вік українського заробітчанина склав від 25 до 54 років. 43% працівників заміжня або одружені і мають дітей. Також 6 з 10 українців, які повернулися з-за кордону після тимчасової роботи, що проживають в містах, але тільки 15% з них — в обласних центрах.

Приблизно 60% сезонних мігрантів відвідували кордон з-за того, що заробляли недостатньо в Україні. Ще 4 з 10 працевлаштовувалися за кордоном з-за нестабільної економічної ситуації. 

Кожен другий респондент, який не планує повертатися на заробітки, зазначив, що причиною був психологічний дискомфорт із-за віддаленості від рідних. Однак серед ризиків, які українці чекали на сезонних заробітках, цей фактор був тільки четвертим після несвоєчасної виплати зарплати, поганого ставлення роботодавця та некомфортних умов проживання.


Джерело: https://biz.nv.ua/economics/ukraincy-edut-na-sezonnye-raboty-v-polshu-novosti-ukrainy-50040873.html